Nová vinařství Nová vinařství

Nová vinařství

17. 03.2021

Jen zlehka ťuknout a pak už nechat příjemně rozehrát vinné chutě na svém jazyku. Nádherné okouzlení! Aby se ale opravdu dostavilo, je dobré dát na radu znalců, třeba z internetové vinotéky Víno pro vás. Letos pro vás opět přivezli novinky z prvotřídních vinařství.

Úchvatná Itálie

První z ‚premiér‘ jsou vína Barolo z jižního okraje stejnojmenného městečka regionu Piemont. V rodinném vinařství Sergia Gomby Gomba Boschetti se můžete i ubytovat. Jeho červená vína Barolo od „základního“ po „riservu“ a tři odrůdová vína pro „každodenní“ pití však ozdobí pěkné chvíle i u vás doma.

Další novinkou jsou typická vína pro jih Itálie – Aglianco, Fiano a Greco z Vinařství Societa Agricola Le Masciare asi 60 km východně od Neapole. Výrazem „Le Masciare“ byly označovány čarodějky, které chránily úrodu před nepříznivým počasím. Tak pojmenovala v roce 2001 své hospodářství Caterina Martone. Její víno Fiano di Avelino ročníku 2019 je prvním z oficiálně certifikované organické produkce. Další budou následovat.

Ve vinařství Cincinnato Cooperativa Agricola zas následovali tradici, kterou začal římský generál a diktátor z 5. století před Kristem Lucia Quinctia Cincinnatuse. Na vrcholu moci složil všechny funkce a odešel hospodařit na svou farmu v místě dnešního města Cori. Zdejší vinařské družstvo tvoří 105 vinařských rodin, které už na jedné pětině vinic přešly na organickou produkci hroznů. Z Cincinnaty můžete vychutnat mnohá vína, zkuste např. červenené Raverosse, Cori DOC Rosso a bílé Illirio, Cori DOC Bianco.

Překvapivé Rakousko

Novinkou je rovněž rodinné vinařství Weingut Humer z vinařského regionu Weinviertel. Vede jej již třetí generace rodiny, jejíž filozofií je, že o kvalitě vína rozhoduje především hrozen. Vína Weingut Humer byla oceněna zlatou medailí v letošní soutěži Prague Wine Trophy, např. Veltlínské zelené 2019 Schöne Stunden 2019 nebo Ried Steinbruch 2019.

Družstevní vinařství Eichenwald Weine, které sdružuje zhruba 100 drobných vinařů, zas nalezneme v městě Horitschon ve vinařském regionu Mittelburgenland DAC. Lidé jej ale spíš nazývají Blaufränkischland, neboť vinařství zde z 95 % produkuje víno odrůd Frankovka a Zweigeltrebe. Začněte jakostním Der Traubendieb 2018 přejděte na Der Gugafanga 2018 a dojdete až k nejvyšší řadě Der Geisteblitz 2016 či Zweigelt: Das Federviech 2017.

https://vinoprovas.cz

Podobné články


  • Péče o pleť nové generace Péče o pleť nové generace
    Styl Hotel Restaurace Svět

    Péče o pleť nové generace

    Pětihvězdičkový SPA-Hotel Jagdhof v malebném tyrolském Neustiftu v údolí Stubai je oceněným útočištěm pohody. Rodinný klenot, který patří manželům Pfurtschellerovým, je také členem renomované asociace Relais & Châteaux sdružující individuálně vlastněné a provozované luxusní hotely.

    02. 04.2024

  • Tisíce zážitků Tisíce zážitků
    Styl Luxus Hotel Restaurace Svět

    Tisíce zážitků

    Jedna z nejkrásnějších horských scenérií Dolomit se otevírá z italského městečka Ortisei. Fascinujícímu výhledu se můžete oddávat třeba z pohodlí skvěle hodnoceného hotelu Gardena Grödnerhof Hotel & Spa. Po tři generace jej vede rodina Bernardi, která své hosty hýčká perfektním servisem, skvělými službami a dokonalou kuchyní včetně michelinské restaurace Anna Stuben.

    08. 03.2024

Developed by MadFox design