UNESCO vzdalo hold lázeňství UNESCO vzdalo hold lázeňství

UNESCO vzdalo hold lázeňství

28. 12.2021

Na začátku října 2021 probíhaly v Karlových Varech velké oslavy. Úsilí jedenácti evropských lázeňských měst o společný zápis na Seznam světového dědictví UNESCO byl završen úspěchem. Významnou roli v celém procesu hrála iniciativa českých lázeňských měst.

Karlovy Vary jsou na slavnostní atmosféru zvyklé. Na podzim však byla provoněna velikým úspěchem přímo tohoto lázeňského města a dalších dvou západočeských léčebných klenotů – Mariánských a Františkových Lázní. Letošní triumf získání zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO pod pojmenováním Slavná lázeňská města Evropy je výjimečným dokladem historického a přírodního bohatství, které se nachází na západě Čech.

Oslavy zápisu, který byl oznámen 24. července 2021, probíhaly 1. října nejen v karlovarském městském divadle, ale také v Grandhotelu Pupp. Právě Karlovy Vary byly poslední zastávkou hodnotící mise inspektorů z Mezinárodní rady památek a sídel ICOMOS, která nominaci doporučila, a jak uvedla primátorka Karlových Varů, právě toto město bylo tahounem společné nominace 11 evropských lázeňských měst.

S trojlístkem českých lázní uspěly další slavné lázeňské destinace zvučných jmen: Spa v Belgii, Vichy ve Francii, Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Německu, Baden u Vídně v Rakousku, Bath ve Spojeném království a Montecatini Terme v Itálii.

Důvodů, proč je 11 lázeňských měst chápáno jako cenné světové dědictví, je hned několik. Ač leží na různých místech Evropy, mají blízkou historii. Spojuje je rovněž i to, že se stala významným místem setkávání panovníků a umělců. Především je ale jejich společným bohatstvím unikátní způsob léčby, založený jak na využívání přírodních léčivých pramenů, tak i na rehabilitačních procedurách a pohybu v terapeutické krajině jednotlivých míst.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová neskrývala z ocenění, které se dostalo největším českým lázním, své nadšení: „Máme obrovskou radost, že jsme zapsání jako Slavná lázeňská města Evropy. Byl to dlouhý proces, který trval déle než deset let. My se teď budeme muset poprat s tím, že je to obrovská značka, ale zároveň také velký závazek, který nám říká, že musíme to, co všechno máme, chránit a zanechat pro budoucí generace. Je potřeba se o všechny ty věci starat, ale i využít všechny ty přínosy.“

Podobné články


Developed by MadFox design