Švýcarská zimní nabídka není jen o sportu Švýcarská zimní nabídka není jen o sportu

Švýcarská zimní nabídka není jen o sportu

10. 01.2023

Jisté je, že alpské lyžování je hlavním cílem, za kterým se vydávají Češi do Švýcarska, ale v nabídce je toho mnohem více. Přinášíme vám 5 zimních tipů, které zaručí pestrou a nezapomenutelnou dovolenou.

1. Davos Klosters

Destinace, kterou zná každý. Ať už díky Světovému ekonomickému fóru, které tradičně hostí nebo proto, že je to oblíbená lyžařská destinace britské královské rodiny a také místo konání proslulého hokejového turnaje Spengler Cup, kde naposledy zazářila Sparta Praha, která se probojovala do finále a prohrála s domácím družstvem až v nájezdech. Hlavně je Davos Klosters však sportovní Mekkou v zimě pro lyžaře i snowboardisty a v létě pro bikery. Zároveň je ale Davos také nejvýše položeným městem Evropy, které nabízí vše, co k městské atmosféře patří – od barů, diskoték až po muzea a galerie. A má ještě jednu lahůdku a sice skvělý program pro ubytované hosty, kteří si každodenně mohou vybrat z několika speciálních programů, jež jim nechají nakouknout blíže do tajů místního života nebo vyzkoušet nové zatím neprozkoumané sporty, a to za minimální registrační poplatek. A je tu ještě poslední trumf, kterým je jednoduchá dopravní dostupnost – autem z Prahy to trvá necelých 7 hodin nebo se sem můžete vydat přímým nočním vlakem, který vyjíždí každý den po 18. hodině z Prahy, staví v Českých Budějovicích a na místě stíháte první ranní manšestr.

Switzerland Tourism / Silvano Zeiter

2. Schilthorn v regionu Jungfrau

K jedinečnosti kulisy hor Eiger, Mönch a Jungfrau se vyslovili i účastníci tradičního závodu ve sjezdu mužů – Lauberhornu a vybrali ji jako vůbec nejkrásnější v rámci celého světového poháru. Mimochodem trasu legendárního závodu si můžete osobně projet i s časomírou, ale vítězům se ani nesnažte konkurovat. Součástí lyžařského areálu i skipasu je i Schilthorn – vrchol odkud se nabízí doslova dechberoucí výhled na onu magickou trojici hor. Otáčecí restaurace Piz Gloria zazářila v bondovce V tajné službě Jejího Veličenstva, kde se James Bond osobně hojně prohání na lyžích. Filmu je věnované i malé interaktivní muzeum pod restaurací a stylové jsou i místní toalety.

Schilthornbahn AG, samcam

3. Dolní Engadin

Půvabné údolí řeky Inn uchvátí především běžkaře, kterým nabídne nekonečné vyžití na stopách všech obtížností pro techniku klasickou i bruslení. Ostatně právě tady se také koná proslulý Engadinský Ski Maraton. A boční údolí Val Müstair zrodilo i švýcarské běžkařské mistry z rodiny Cologno.

Andrea Badrutt

4. Aletsch Arena

Jedinečnost Aletschského ledovce potvrzuje i zápis na seznam světového přírodního dědictví UNESCO, kde je celá oblast Aletsch Bietschhorn Jungfrau. Jeho délka 20 km jej staví na nejvyšší příčku v Alpách. Nad ním se pak nachází lyžařská oblast Aletsch Arena, kterou ocení zejména milovníci pohody, slunce a krásných výhledů. Celá oblast je bez automobilového provozu a nabízí i dostatek u Čechů oblíbených apartmánů. Před vámi pak defilují všechny walliské čtyřtisícovky. Na romantickou vycházku se tady můžete vydat třeba na sněžnicích.

Swiss Travel System AG / Tobias Ryser

5. Grand Train Tour of Switzerland

Proslulé švýcarské panoramatické vlaky můžete vyzkoušet i v zimě. Projeďte se Ledovcovým expresem ze Svatého Mořice do Zermattu nebo kouzelným Bernina Expressem doslova od ledovců k palmám. Kontrasty tady vyniknou zejména v březnu, kdy vyjedete ze zimní atmosféry od Svatého Mořice a dojedete již zcela jarním a rozkvetlým údolím Poschiavo do italského Tirana. Přímo v centru Švýcarska se můžete vydat po trase nejstarší evropské zubačky na vrchol Královny hor – Rigi. Vláčky sem jezdí každoročně a výlet si můžete zpestřit i plavbou lodí po Lucernském jezeře s raclettem nebo fondue podávaným přímo na palubě.

https://mojesvycarsko.com

Podobné články


Developed by MadFox design