

NÁRODNÍ BAR AND BOOKS
Oblíbený vinohradský bar Mánesova Bar and Books, který uzavřel svoji etapu po krásných 17 letech minulý rok v září, se přesunul téměř v identické podobě do centra, kousek od Národní třídy.
17. 07.2025
08. 04.2025
Gastronomická scéna v Praze je hodně rozsáhlá a podniků, které byste měli navštívit alespoň jednou za život, tu najdete hned několik. Restauratér Jurij Kolesnik s více než dvaceti lety zkušeností v oboru vlastní dokonce tři z nich. Každá má jiný koncept a může se pochlubit jedinečnou atmosférou, kterou jim tento restauratér ve spolupráci se svým týmem vtiskl.
Noblesní rozkoš
Do podniku La Veranda v centru Prahy s útulným a elegantním interiérem připomínajícím francouzská bistra míří především místní a zahraniční gurmáni, kteří rádi laskají své chuťové pohárky. Právě tato restaurace je vůbec první, kterou Jurij Kolesnik otevřel. Funguje přes dvacet let a nabízí jak lahůdky francouzské, tak italské kuchyně. Objednat si tu můžete foie gras s pošírovanou hruškou a perníkovou vaflí, hovězí carpaccio s černým česnekem i těstoviny pappardelle s jelením ragú. Menu se mění a je vždy vynikající. Nezapomeňte si říct ani o párování s víny, místní noblesní a zkušený personál vám jistě rád poradí, které víno bude s pokrmy, jež jste si objednali, dokonale ladit.
Tapas „hotspot“
Mezi náměstím Míru a náměstím I. P. Pavlova se v pražské ulici Londýnská nachází španělská restaurace Casa 71. Oblíbíte si ji zvláště, pokud pokrmy s chutí sdílíte a jste rádi, když můžete okusit více jídel v menším provedení. Servírují se zde totiž pochoutky ve formě tapas kombinující tradice španělské kuchyně s prvky převzatými z dalších zemí. „Zatímco v restauraci La Veranda sázíme na generacemi prověřená spojení ingrediencí, v Casa 71 s jejich kombinacemi hodně experimentujeme. Chceme hostům ukázat, že i běžné suroviny mohou nevšedně chutnat a získat novou, atraktivnější podobu,“ prozrazuje Jurij Kolesnik. Mezi signature pokrmy tohoto gastropodniku patří například hovězí tatarák s wasabi majonézou, žampiony a křenem nebo květák v tempuře s jogurtovou omáčkou ochucenou česnekem.
S láskou od babičky
Na rodinný oběd nebo oslavu si ideálně zarezervujte stůl v rustikální restauraci Babiččina zahrada obklopené zahradou s altány. V zimních měsících se při posezení uvnitř této restaurace můžete pořádně ohřát díky teplu sálajícímu z místní pece a těšit se můžete i na vůně linoucí se z kuchyně. Připravuje se tu totiž poctivá česká kuchyně s puncem nostalgie. Na talířích se tak objevují jídla, která by vám s tou největší láskou servírovala nejedna česká babička. Ochutnáte sulc z uzeného vepřového kolena se smetanovým křenem a marinovanou zeleninou, nebo si vyberete pečenou kachnu s červeným zelím, jablkem a bramborovým i houskovým knedlíkem? Kousek Babiččiny zahrady si můžete odnést s sebou domů v podobě domácího chleba upečeného ve výše zmíněné peci.
Oblíbený vinohradský bar Mánesova Bar and Books, který uzavřel svoji etapu po krásných 17 letech minulý rok v září, se přesunul téměř v identické podobě do centra, kousek od Národní třídy.
17. 07.2025
Pouze 416 lahví rumu Andrés Brugal Edition 02 pro celý svět vytvořila Maestra Ronera značky Brugal Jassil Villanueva jako poctu zakladateli značky Andrésovi Brugalovi Montanerovi a jako připomenutí úspěchu rumu v USA. S cenou přes 70 tisíc korun se tato limitovaná edice řadí k absolutní špičce ultra-prémiových rumů.
08. 07.2025
Developed by MadFox design