Zažijte Karlovy Vary Zažijte Karlovy Vary

Zažijte Karlovy Vary

19. 04.2023

Slané a sladké k sobě vždy dobře pasovalo. Příchuť slané pramenité vody a sladké křupavé oplatky se stala pro Karlovy Vary synonymem. Přijměte tak sladko-slanou pozvánku na procházku místem, které se od roku 2021 pyšní zápisem na prestižní seznam UNESCO.

Město založené Karlem IV. se rozprostírá v malebném údolí na soutoku řeky Teplá a Ohře. Od pradávna jsou Karlovy Vary vyhledávaným turistickým místem. Strávit krásnou dovolenou tu mohou rodiny s dětmi, senioři, parta kamarádů nebo milenci. Začněme tam, kde to všechno začalo. U Vřídla. Koupačku přímo ve vývěru pramene nedoporučujeme, ale legendární karlovarskou koupel nabízí v rámci procedur některé z lázeňských sanatorií. Termální voda je totiž zcela unikátní. Obsahuje sedmačtyřicet prvků. Mezi nimi jsou oxid uhličitý, sodík, vápník, draslík, hořčík a mnoho dalších minerálních látek. Vyniká svou schopností detoxikovat a regenerovat organismus. Pomoci tak může po operačních stavech, ale i lidem s psychickými onemocněními. 

Nejčastěji se karlovarská zázračná voda užívá pomocí pitné kúry. Pro její účely se v Karlových Varech jímá z třinácti pramenů z celkových osmadvaceti. Pitnou kúru každému na míru ideálně předepisuje lázeňský lékař. Voda se má z typických porcelánových pohárků usrkávat po doušcích, nejlépe během procházky po kolonádě. Ideální je obsah pohárku o objemu 200 ml vypít do 10 minut. Během třítýdenní kúry tak můžete vypít až litr této léčivé vody denně. V něm je obsaženo asi 6,5 g minerálních látek. Když toto množství převedeme do půlgramových tablet velikosti běžného léku na bolest, nasoukáte do sebe celkem 280 tablet plných blahodárných minerálů

Kvalitu pramenité vody denně kontrolují zaměstnanci Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Na deseti vrtech zaznamenávají pomocí přístrojů každých šest sekund přesné průtoky a teplotu vody. Kontroluje se i bakteriologická povaha pramenů a provádí se její chemicko-fyzikální odběr. 

Na závěr si oslaďte Karlovy Vary jednou typickou místní specialitou. Sladkou lázeňskou oplatkou. V Karlových Varech se křupavá dobrota peče od roku 1788. Připravována je v několika příchutích. Vždy by ale měla být lehká a rozpečená. Chuť si můžete spravit ještě jednou laskominou. Opět tekutou. Bylinným likérem Becherovka. Během návštěvy jejího muzea vás zasvětí do výroby tohoto alkoholického nápoje, jeho recept ale neprozradí. Ten se po staletí tají. 

https://www.karlovyvary.cz

Fotogalerie


Podobné články


  • Péče o pleť nové generace Péče o pleť nové generace
    Styl Hotel Restaurace Svět

    Péče o pleť nové generace

    Pětihvězdičkový SPA-Hotel Jagdhof v malebném tyrolském Neustiftu v údolí Stubai je oceněným útočištěm pohody. Rodinný klenot, který patří manželům Pfurtschellerovým, je také členem renomované asociace Relais & Châteaux sdružující individuálně vlastněné a provozované luxusní hotely.

    02. 04.2024

  • Tisíce zážitků Tisíce zážitků
    Styl Luxus Hotel Restaurace Svět

    Tisíce zážitků

    Jedna z nejkrásnějších horských scenérií Dolomit se otevírá z italského městečka Ortisei. Fascinujícímu výhledu se můžete oddávat třeba z pohodlí skvěle hodnoceného hotelu Gardena Grödnerhof Hotel & Spa. Po tři generace jej vede rodina Bernardi, která své hosty hýčká perfektním servisem, skvělými službami a dokonalou kuchyní včetně michelinské restaurace Anna Stuben.

    08. 03.2024

Developed by MadFox design