

19. 04.2023
Slané a sladké k sobě vždy dobře pasovalo. Příchuť slané pramenité vody a sladké křupavé oplatky se stala pro Karlovy Vary synonymem. Přijměte tak sladko-slanou pozvánku na procházku místem, které se od roku 2021 pyšní zápisem na prestižní seznam UNESCO.
Město založené Karlem IV. se rozprostírá v malebném údolí na soutoku řeky Teplá a Ohře. Od pradávna jsou Karlovy Vary vyhledávaným turistickým místem. Strávit krásnou dovolenou tu mohou rodiny s dětmi, senioři, parta kamarádů nebo milenci. Začněme tam, kde to všechno začalo. U Vřídla. Koupačku přímo ve vývěru pramene nedoporučujeme, ale legendární karlovarskou koupel nabízí v rámci procedur některé z lázeňských sanatorií. Termální voda je totiž zcela unikátní. Obsahuje sedmačtyřicet prvků. Mezi nimi jsou oxid uhličitý, sodík, vápník, draslík, hořčík a mnoho dalších minerálních látek. Vyniká svou schopností detoxikovat a regenerovat organismus. Pomoci tak může po operačních stavech, ale i lidem s psychickými onemocněními.
Nejčastěji se karlovarská zázračná voda užívá pomocí pitné kúry. Pro její účely se v Karlových Varech jímá z třinácti pramenů z celkových osmadvaceti. Pitnou kúru každému na míru ideálně předepisuje lázeňský lékař. Voda se má z typických porcelánových pohárků usrkávat po doušcích, nejlépe během procházky po kolonádě. Ideální je obsah pohárku o objemu 200 ml vypít do 10 minut. Během třítýdenní kúry tak můžete vypít až litr této léčivé vody denně. V něm je obsaženo asi 6,5 g minerálních látek. Když toto množství převedeme do půlgramových tablet velikosti běžného léku na bolest, nasoukáte do sebe celkem 280 tablet plných blahodárných minerálů.
Kvalitu pramenité vody denně kontrolují zaměstnanci Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád. Na deseti vrtech zaznamenávají pomocí přístrojů každých šest sekund přesné průtoky a teplotu vody. Kontroluje se i bakteriologická povaha pramenů a provádí se její chemicko-fyzikální odběr.
Na závěr si oslaďte Karlovy Vary jednou typickou místní specialitou. Sladkou lázeňskou oplatkou. V Karlových Varech se křupavá dobrota peče od roku 1788. Připravována je v několika příchutích. Vždy by ale měla být lehká a rozpečená. Chuť si můžete spravit ještě jednou laskominou. Opět tekutou. Bylinným likérem Becherovka. Během návštěvy jejího muzea vás zasvětí do výroby tohoto alkoholického nápoje, jeho recept ale neprozradí. Ten se po staletí tají.
Slavná italská metropole Milán má mnoho tváří. Možná tolik, kolik může být názorů na módu, s níž je město neodmyslitelně spjato. Je proměnlivé, plné barev a odstínů. A také noblesy. To vše nabízí i prestižní milánský hotel Principe di Savoia, který je výběrem všeho dobrého, co v severoitalském městě můžete okusit.
15. 05.2023
Jak pobyt v rakouském regionu Štýrsko může uvést mysl, tělo a ducha do rovnováhy a nasměrovat vás na cestu k dlouhodobé pohodě.
08. 05.2023
Developed by MadFox design