Rodinná dovolená u Aletschského ledovce Rodinná dovolená u Aletschského ledovce

Rodinná dovolená u Aletschského ledovce

18. 12.2023

Aletschský ledovec, nejdelší v Alpách, se bohužel v posledních letech zkracuje. Stále nás ale se svými 20 km omráčí svou rozlohou. Nad jeho splazem na walliské straně se nachází prázdninová destinace, která nese jeho jméno, tedy Aletsch Arena a je skvělým místem pro rodinnou dovolenou v zimě i v létě. Pokud se pro Aletsch rozhodnete, je ideální se sem vydat na celý týden vzhledem k délce příjezdové trasy. Je třeba počítat s ca 10 hodinami z Prahy.

© Aletsch Arena AG

Cesta je to ale překrásná, tedy je možné si ji i rozdělit na 2 etapy. Jedinečnost místa spočívá v tom, že tady není automobilový provoz – nahoru se totiž dostanete jen lanovkou. Auto zaparkujete v terminálu ve Fieschi, vyjedete nahoru do Aletsch Areny a pak už si jen užíváte vysokohorskou přírodu, nádherné výhledy a klid bez aut. Ubytování se tady nabízí především v apartmánech, což je pro rodiny také ideální. V zimě vás potěší kompaktnost celého areálu, takže se rodina v pohodě sejde na oběd, i když se přes den třeba rozdělí podle výkonnosti na různé sjezdovky. Areál je obrácen na jižní stranu a je tak vhodný i pro zimní dovolenou v lednu. Úžasné jsou odtud výhledy, je to také jedno z mála míst, odkud vidíte celý pás nejvyšších švýcarských vrcholů včetně nejfotografovanější hory Švýcarska – Matterhornu. Kromě sjezdového lyžování si tu užijete i sáňky nebo sněžnice.

© Aletsch Arena AG

Oblíbenou túrou je také přechod přes splaz ledovce po visutém mostě na jeho protější „břeh“ na Belalp, kde se můžete občerstvit, ale i ubytovat v hotelu Belalp, který vede česko-švýcarský pár Markéta a Christian Meier. Jste-li zdatní turisté a láká vás prozkoumat ledovec zblízka, můžete se pod vedením horského vůdce vydat i na jeho přechod. Svět séráků, trhlin a ledovcových jezírek vás uchvátí. Pokud byste si dovolenou chtěli zpestřit vlakovým dobrodružstvím, můžete nastoupit v Brigu do Ledovcového expresu, zajet si do Zermattu a obdivovat tady Matterhorn pěkně zblízka.

© Aletsch Arena AG

Také nesmíte zapomenout ochutnat místní specialitu s poněkud strašidelným názvem – Cholera. Najdete ji jen v horním Wallisu a recept skutečně pochází z doby, kdy se Evropou prohnala epidemie cholery. Tam, kde se onemocnění vyskytlo, byli obyvatelé povinni zůstat uzavřeni v domě a mohli tedy vařit jen z toho, co bylo doma, tak vznikl lahodný slaný koláč s náplní ze sýra, slaniny, jablek a cibule. Recepty se liší rodina od rodiny, tak můžete ochutnávat na více místech a asi nikdy nenatrefíte na stejnou kombinaci a chuť.

© Aletsch Arena AG

https://mojesvycarsko.com

Podobné články


Developed by MadFox design