Péče o sladké dědictví Péče o sladké dědictví

Péče o sladké dědictví

16. 03.2023

Vídeň – dáma plná půvabů habsburské monarchie vítá obdivovatele svých krás. Mezi ně patří i slastné sladké dědictví tvůrce jedinečného dortu, pana Franze Sachera. Jeho syn vystavěl vyhledávané lahůdce skvostný stánek – Hotel Sacher. Byl by jistě hrdý i na současnost, neboť o království rodiny Sacherů pečuje velmi vážená a podnikavá dáma, paní Elisabeth Gürtler. Citlivě střeží odkaz rodiny a jméno Sacher, z nějž se stala uznávaná značka prestižních hotelů. Vedle Vídně jej nalezneme také v Salzburgu, a dokonce i jako lákavý Sacher Alpine Resort v Seefeldu.

Jste úspěšná dáma v prostředí vysokého byznysu. Dokáže vás toto prostředí po tolika úspěšných letech ještě něčím překvapit?
Po řadě let máte většinou dost zkušeností s řešením speciálních žádostí, nových požadavků, neobvyklých situací. Výzvy inflace, problematického trhu práce a rostoucích cen energií jsou však v dnešní době velmi náročné. Nelze je řešit pouze dlouholetými zkušenostmi, ale vyžadují inovativní přístup.

Snila jste už od dětství, že budete řídit tak vážené společnosti, které se dnes zaštiťují vaším jménem? Co bylo vaším dětským snem, čím jste chtěla být?
Od dětství až do svatby jsem snila o tom, že strávím svůj život s koňmi a psy na venkově. Práce v pohostinství rozhodně nebylo to, co jsem ve svém životě skutečně považovala za atraktivní. Strávila jsem hodně času tréninkem svých milovaných koní a také jsem byla součástí rakouského drezurního týmu. Nebylo tedy divu, že jsem svého prvního manžela potkala při závodech v drezuře. Náhodou byl také majitelem a generálním ředitelem hotelu Sacher ve Vídni.

Studovala jste ekonomii, čím může být toto prostředí blízké ženám? 
Ano, studovala jsem ekonomii, protože můj otec, velmi úspěšný podnikatel provozující různé podniky, neměl syna, jen dvě dcery, a očekával nejen, že s vyznamenáním dokončíme střední školu, ale že začneme studovat ekonomii nebo práva, abychom byly dobře připravené na práci v jeho firmě. Takže jsem si zvolila ekonomii.

Co vás od čísel přivedlo k oblasti hotelových služeb – a ještě u tak vyhlášeného hotelu, jakým bezesporu Hotel Sacher ve Vídni je?
Jak už jsem zmínila, můj první manžel byl nejen vášnivý jezdec, ale také majitel hotelu Sacher ve Vídni. Navíc můj otec, který se převážně věnoval obchodu s obilím, vlastnil také 5hvězdičkový luxusní hotel v Seefeldu. Takže jsem byla konfrontována se všemi pestrými záležitostmi pohostinství již jako studentka a ještě více jsem se zapojila po svatbě s Peterem Guertlerem. Manžel se mnou poměrně často probíral budoucí projekty a záležitosti řízení personálu.

Jak se vám proměnil život, když jste se stala vedoucí silou fenoménu Sacher?
Peter a já jsme se rozvedli v roce 1983, po více než desetiletém manželství. V té době bylo našim dětem 8 a 4 roky. V roce 1990 Peter zemřel poté, co se podruhé a potřetí oženil. Ve své poslední vůli rozhodl, že já, jako matka jeho jediných dvou dětí, bych měla hotelový byznys převzít a řídit.

Byla to v mém životě velká změna, ale také velká šance – pocit zodpovědnosti za Sacher ve Vídni a nově přidružený Österreichischer Hof v Salcburku mi ukázal, že ta úžasná doba ježdění, kdy jsem trávila hodiny se svými milovanými koňmi, musí skončit. Plně jsem se soustředila na provoz hotelů, zvyšování příjmů, snižování nákladů, zlepšování kvality a posilování pověsti značky, aby se stále více stávala synonymem pro sofistikovanou, rodinnou a typicky rakouskou pohostinnost. Z tohoto důvodu byly otevřeny „Kavárny Sacher“ ve Štýrském Hradci a v Innsbrucku, výroba „Originálního Sachrova dortu“ byla přesunuta z hotelu Sacher do prostoru blíže k letišti, což nabídlo více prostoru a umožnilo efektivněji vyrábět větší množství dortů. V roce 2005 byl hotel Sacher ve Vídni rozšířen o 3 nová patra s dalšími 48 ložnicemi a špičkovými lázněmi na vrcholu budovy. K hotelu Sacher byl připojen také celý roh ulice Kärntnerstrasse pro lepší zviditelnění ve městě.

V České republice je Hotel Sacher ve Vídni spojován především se slavným dortem. Svým návštěvníkům však jistě přináší mnohem víc. Mohla byste hotel, nebo spíše hotely Sacher ve Vídni a také v Salzburgu přiblížit?  
Ano, značka Sacher je spojena hlavně s dortem, protože Original Sachertorte byl vyroben již v roce 1832, zatímco Hotel Sacher byl otevřen až v roce 1876. Original Sachertorte je nejen suvenýrem pro mnoho turistů ve Vídni, ale dort kupuje jako typický rakouský dárek pro různé příležitosti i mnoho rakouských firem, které jej také posílají do celého světa svým obchodním partnerům. Dort považujeme za jakýsi otvírák dveří k seznámení se značkou Sacher. Středobodem veškerého našeho úsilí posledních let však byl cíl zvýšit ziskovost hotelů Sacher ve Vídni a Salcburku. Velké, nákladné renovace nemovitostí a také založení Sacher School of Excellence pro školení personálu umožnily oběma hotelům dosáhnout nejvyšší obsazenosti a umístit se na předních místech hlavních žebříčků, jako jsou např. Travel & Leisure a Condé Nast.

Nedávno došlo k významné proměně hotelového uskupení, v němž hotely Sacher působí. O jakou změnu šlo a co skupina, jejíž název zaštiťuje jméno „Sacher“, svým zákazníkům nabízí?
V roce 2015 jsem ve svých 65 letech předala provoz skupiny Sacher svým dětem, Alexandře a Georgovi, a svému zeťovi Matthiasovi Winklerovi, velmi schopnému manažerovi. Nadále jsem zůstala generální ředitelkou holdingu společně se svou dcerou Alexandrou. V této době, abych se nevzdala provozu úplně, jsem se rozhodla pracovat na Astorii, našem malém luxusním resortním hotelu v Seefeldu, který jsem zdědila po svém otci. Investovala jsem a rozšířila tento skvost nejen o 24 superluxusních apartmánů, ale také o moderní spa. V září 2022 jsem cítila, že Astoria je po všech stránkách připravena na vstup do skupiny Sacher: 15. září jsme oznámili, že se Astoria stane součástí Sacher Group, a od té doby je propagován jako Alpin Resort Sacher. Velký krok pro mě, mé děti, personál bývalé Astorie i pro vedení hotelu Sacher! Od nynějška bude Sacher aktivní i v resortním byznysu! Od 1. ledna 2023 se také Alpin Resort Sacher stane členem Leading Hotels of the World – jako jsou už dlouho Sacher ve Vídni a Sacher v Salcburku!
Skupina Sacher bude moci svým váženým hostům nabídnout perfektně zorganizované cesty z Vídně do Salcburku a do Seefeldu v Tyrolsku (je jen 20 km od Innsbrucku) a zajistí také transfer z/na letiště, nádraží nebo limuzínou. To znamená, že luxusní značka Sacher bude k dispozici od východu Rakouska až po jeho úplný západ a naši hosté si budou moci během celé své cesty vychutnat pocit Sacher s jeho vysokými standardy a špičkovou kvalitou po celém Rakousku.

V čem nachází pracovitá žena jako vy odreagování? Jak odpočíváte?
Baví mě pracovat a stanovovat si cíle. Když jich dosáhnu, cítím se spokojená a uvolněná.

Kromě toho jsem milovnice psů – trávím spoustu času se svým milovaným Jackem Russellem, Lady Ellou. Potřebuje veškerou moji pozornost a nějakým způsobem nahrazuje mé děti, které vyrostly a opustily rodinné hnízdo. Dále mě stále baví sledovat tréninky koní, drezurní soutěže a hovořit s vášnivými jezdci.

V čem vidíte budoucnost hotelového a kavárenského prostředí v Rakousku, či vůbec na světě?
Bohatí cestovatelé očekávají, že hotel bude domovem mimo domov, který splní všechny jejich potřeby. Tato očekávání se samozřejmě velmi liší v závislosti na účelu cesty! Obchodní cestující netráví v hotelu mnoho času, mají schůzky, potřebují perfektně fungující časově úsporné digitální technologie a služby dokonale asistujícího concierge. Bez ohledu na to očekávají, že jim ubytování nabídne maximální komfort. Prázdninoví hosté navštěvující města obvykle netráví v hotelu mnoho času – mají nabitý program, naplněný prohlídkou kulturních památek. Očekávají, že dostanou nejlepší doporučení, kam se podívat a kde se najíst, očekávají, že jejich hotel zajistí nejlepší vstupenky a zorganizuje všechny transfery. Problémy, které mohou nastat, je třeba řešit individuálně.

Na druhou stranu, hosté trávící dovolenou v našem Alpin Resortu Sacher si většinou chtějí odpočinout, načerpat nové síly, užít si všemi smysly a relaxovat při vnitřních nebo venkovních aktivitách, ať už sami nebo se svým partnerem/rodinou. Tráví čas v rozlehlých lázních a užívají si procedury. Oceňují osobní přístup v rodinně vedeném hotelu, kde se hostitel přímo stará o jejich blaho. Denní program, který Resort nabízí, zahrnuje různé aktivity. Základem našeho „zajištění kvality“ je samozřejmě také kvalita všech jídel – počínaje bohatou snídaní a konče gurmánskou večeří o 7 chodech. Považuji za svou osobní povinnost sbližovat hosty, podle jejich pasujících životních stylů, aktivit a zájmů. Obvykle si pak rádi povídají u baru, zatímco popíjejí sklenku šampaňského. Taková seznámení jsou často začátkem trvalých přátelství!

V současném, extrémně stresujícím životě lidé investují spoustu peněz do své pohody, do posílení svého zdraví, do anti-agingu, ale hlavně investují svůj omezený a drahocenný volný čas, když se rozhodují o dovolené u nás. To znamená, že my – hoteliéři – dlužíme našim hostům maximální úsilí, aby čas, který tráví v našich objektech, stál za to. Je to povinnost, ale zároveň velké a naplňující potěšení.

https://seefeld.sacher.com

https://www.sacher.com

Fotogalerie


Podobné články


Developed by MadFox design