Náš penzion je klasický rodinný podnik Náš penzion je klasický rodinný podnik

Náš penzion je klasický rodinný podnik

26. 05.2021

Že je Petr Janda (77) stálicí a legendou české hudební scény už téměř 60 let a že hity jeho skupiny Olympic, jako je Želva, Dej mi víc své lásky nebo Dávno, jsou nesmrtelné, to už určitě dobře víte. Ale tušili jste, že je také šikovný hoteliér? Zjišťovali jsme, jak kloubí hudbu, rodinu a podnikání.

Asi všichni vědí, že je vaším koníčkem hudba. Ale vy máte co se týče hobby celkem slušný rozptyl.

Kromě hudby a sportu mě zajímá architektura, šíleně rád stavím či přestavuji. A to je hlavní důvod, proč jsem se do Penzionu Nivy pustil. Nějak mi bylo líto těch starých hospodářských stavení odsouzených k zániku.  

Kde přesně váš penzion je?

V lokaci někdejších hospodářských stavení v oblasti Bílých Karpat, až do osmdesátých let se tu hospodařilo. Celý objekt je položen na stráni asi 700 metrů od vesnice Jestřabí. Je to krásné místo. Miluji kopečky, nemám rád rovné krajiny, navíc jsem to tu „vyženil“. I když je to víc jak 300 km, jezdím sem pravidelně zhruba jednou měsíčně.  

Jak je penzion velký?

Jsou to dvě velké a jedna malá budova. V hlavní části penzionu je náš rodinný apartmán, ve kterém bydlí moje tchyně, tedy maminka mé ženy, a pak jsou tam dva patrové apartmány s vlastní terasou. Ve druhém domě je nádherný bar zhruba pro padesát lidí s terasou, v prvním patře dva apartmány. Poslední apartmán – domeček – je náš nejmenší, ale zároveň nejoblíbenější.  

Co všechno si u vás mohou hosté užít?

K dispozici je hřiště s fotbálkem, volejbalem, nohejbalem a basketbalem, nechybí ani ping-pong. To vše se nachází v nádherném parku o rozloze zhruba jednoho hektaru, ve kterém se skrývá okouzlující arboretum, jezírko, ohniště, dětské hřiště s pískovištěm a taky stan teepee.  

To zní skvěle. Na druhou stranu podnikání s sebou přináší spoustu výzev. Vzpomenete si ještě na úplné začátky?

V první řadě chyběla cesta. Maminka mé ženy si ale pak vzpomněla, že tam kdysi cesta bývala, a nakonec se ji podařilo objevit. Tím jsme začali. Nebylo to snadné, je to sedm set metrů cesty do příkrého svahu. Nejprudší stoupání jsme vyřešili pomocí betonových panelů, zbytek jsme vyštěrkovali. S ohledem na chráněnou oblast totiž nemůžeme udělat asfaltovou cestu. Je to nekonečné, každé jaro cestu poničí tání a my musíme opravovat. Další poměrně velkou investicí byla zahrada, vysázeli jsme asi tisíc stromů a keřů.  

Jak máte v rodině nastavenou dělbu práce? Kdo má co na starosti?

O administrativu se stará moje žena, já řeším údržbu, ale vzhledem k tomu, že jsou stavby nové, není kolem toho mnoho práce. Moje švagrová se stará o úklid a případné stavební práce zvládne švagr. Maminka vítá s úsměvem hosty. Prostě rodinný podnik!

Stíháte někdy v penzionu odpočívat?

Jezdím sem nejen odpočívat, ale i pracovat. Z jednoho pokoje jsem si udělat malé studio, kde neustále brnkám na kytaru, což tedy není v rodině moc oblíbené, a skládám nové písně.

A ještě mi prozraďte, kam se v okolí vašeho penzionu vydat na výlet? A komu se u vás bude nejvíc líbit?

Penzion je určen pro lidi milující přírodu a klid, procházky či sport. Ideální je pro rodinu s dětmi či pro společnou dovolenou známých, i domácí zvířata jsou povolena! Také se u nás konají svatby, rodinné oslavy, různá soustředění, školení nebo narozeninové party. A výlety? V okolí je mnoho atrakcí, lázně Luhačovice s možností koupání na přehradě, hrad Brumov, židovský hřbitov, Podhradské skály, nedaleký Trenčín… Můžete také dojít až za vědmami na Žítkovou.

Co jste ještě nevěděli  o Petru Jandovi?

Vyučil se spojovacím mechanikem a v tomto oboru tři roky pracoval

Denně cvičí na kytaru

Miluje sashimi, francouzská vína a sýry

Má profil na Instagramu, rád sdílí fotky z cest

https://penzionnivy.cz

Fotogalerie


Podobné články


Developed by MadFox design