Mariánky jsou unikátní Mariánky jsou unikátní

Mariánky jsou unikátní

27. 11.2023

Mariánské Lázně jsou vyhlášeným místem úlevy od mnoha zdravotních problémů. Občas se ale zapomíná na jejich pozitivní vliv na psychickou stránku klientů a na léčebné programy, jež pomáhají s úlevou od civilizačních chorob. Že pobyt v Mariánských Lázních pomáhá v mnoha ohledech, nám potvrzuje sama primářka MUDr. Ph.D hotelu Nové Lázně společnosti Ensana Hotels Markéta Hovorková.

Co vás přivedlo ke studiu medicíny?

Narodila jsem se do rodiny dvou lékařů a pokračovat v jejich šlépějích mi přišlo přirozené a logické, i když zpočátku se moje rozhodnutí nesetkávalo s jejich podporou, neboť lékař je vlastně věčný student. Nicméně když jsem přišla s tím, že budu kosmonaut, přijali raději mou původní volbu.

 Praha jako hlavní město skýtá pro lékaře mnoho příležitostí, jak rychle rozvíjet svou pracovní dráhu. Vy jste ale dala přednost Mariánským Lázním. Čím si vás získaly?

Příležitostí je v Praze více, nicméně vybudovat si úspěšnou pracovní dráhu není jednoduché. Po ukončení lékařské fakulty jsem rok pracovala na Interní klinice Ústřední vojenské nemocnice Praze na pozici sekundární lékař. Po roce jsem byla přijata jako lékař s dohledem na Pracoviště preventivní kardiologie IKEM, kde jsem dosáhla atestace v Interní medicíně a Diabetologii, a stala se samostatným oborným specialistou. Bylo to náročné období. Když jsem byla po 10 letech jmenována na pozici zástupce přednosty, potřebovala jsem ještě prokázat své znalosti na poli vědeckém a dosáhla titulu Ph.D. Práce v Praze byla pro mě neskutečnou zkušeností. Nastala ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že se potřebuji vrátit domů. V Mariánkách jsem strávila nádherné dětství. Zkrátka sem patřím.

 Každé lázně se díky přírodním zdrojům a specifickým terapiím zaměřují na léčbu určitých onemocnění. U kterých z nich naleznou klienti úlevu v Mariánských Lázních?

Mariánské Lázně jsou na rozdíl od ostatních českých lázní unikátní tím, že disponují celkem třemi přírodními léčivými zdroji. Jsou to minerální prameny, Mariin plyn a peloidy. Nyní se ještě snažíme o získání prestižního statutu klimatických lázní. Velkou skupinou našich klientů jsou pacienti s chronickými ledvinovými onemocněními, onemocním pohybového aparátu, oběhového a trávicího ústrojí. V poslední době se také zvyšuje počet klientů s onemocněním onkologickým, respiračního ústrojí a nemocemi způsobenými nezdravým životním stylem.

 Po pandemii onemocnění covid-19 se objevily nové příznaky zhoršení zdraví. Může pomoci lidem s postkovidovým syndromem pobyt v Mariánských Lázních?

Již pomáhá! Naše přírodní léčivé zdroje využíváme ke zmírnění postcovidových příznaků, jako jsou např. celková slabost, chronická únava, poruchy spánku, potíže se zažíváním, fyzikální a rehabilitační léčbu pak ke zlepšení psychické a fyzické kondice a ke zlepšení imunity. Díky moderním přístrojům a novým metodikám dokážeme zmírnit bolesti kloubů a svalů a padání vlasů. Moderní laser přispívá ke zlepšení funkce plicní tkáně a ke zmírnění kašle a dušnosti výrazně pomáhá naše již zmiňované podhorské klima. Jako jedni z prvních jsme vypracovali studii, která objektivně prokázala, že po absolvování komplexní lázeňské rehabilitační léčby v Mariánských Lázních došlo u nemocných po prodělaném covid-19 s těžším průběhem k výraznému zlepšení postcovidových komplikací, a to především plicních funkcí. Za tuto studii jsme dokonce obdrželi od Evropského svazu lázní mezinárodní cenu za medicínský výzkum ESPA Innovation Award 2021.

 Kromě pandemie přináší moderní doba lázeňství i mnohé další výzvy, jako jsou např. civilizační choroby. Existují léčebné programy i v této oblasti?

Samozřejmě. Civilizačních chorob je mnoho, například obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, deprese. Vznikají v důsledku nezdravého způsobu života. V Mariánských Lázních jsme např. vytvořili speciální preventivní program pro osoby s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Tento program zahrnuje mimo jiné i naši novou moderní rehabilitační metodu – Five Konzept. Jedná se formu aktivního strečinku, která účinně pomáhá např. u osob s výraznými bolestmi zad způsobenými sedavým zaměstnáním, nedostatečným pohybem a dlouhodobým stresovým zatížením.

 Mluvíme stále o zlepšování fyzického zdraví, ale jak je to s duševní pohodou? Co mohou Mariánské Lázně nabídnout pro vyladění duševního zdraví?

Cílem lázeňské léčby není jen zlepšení fyzické kondice, návrat k normálnímu životu a urychlení regenerace, ale i duševní zdraví. Už jen fakt, že se při léčbě ocitnete v noblesním lázeňském místě bez denních pracovních či rodinných povinností, přispívá k mentální hygieně. Navíc nyní připravujeme speciální programy De-Stress a Healthy Aging, které se zaměřují speciálně na duševní pohodu. Cílem není jen fyzické ozdravení, důležité je také zlepšení kvality života. Snažíme se různými studiemi a projekty o to, aby lázeňská léčba byla nedílnou součástí komplexní léčby o pacienta a byla také vnímána jako nástroj prevence.

https://ensanahotels.com/cs/hotely/nove-lazne

Podobné články


Developed by MadFox design