Láska k Piemontským darům slunce Láska k Piemontským darům slunce

Láska k Piemontským darům slunce

12. 03.2024

Výběr vín je v České republice už řadu let velmi bohatý. K této rozmanitosti přispívá svou láskou ke „královskému nápoji“ také František Šamla. Spíše než jeho jméno se nám ale vybaví obsáhlé webové stránky s množstvím různorodých značek vín z různých regionů – Víno pro Vás.

Itálie, země vínu zaslíbená

Pokud byste se setkali s panem Šamlou osobně, brzy zjistíte, že jeho nejoblíbenější zemí, kde pro zákazníky hledá zajímavé vinné požitky, je Itálie. „Má dlouhou vinařskou historii a velice členitý terrior – půdní a klimatické podmínky, proto se zde vyvinula neobyčejně široká paleta odrůd révy vinné,“ objasňuje své nadšení pro apeninská vína František Šamla a dodává: „Naše vize je přinášet svým zákazníkům pěkná a zajímavá vína, která nejsou běžně v nabídce velkých distributorů. A Itálie se svojí pestrostí v nabídce odrůd a vín představuje téměř nevyčerpatelný zdroj pro naplnění této naší vize.“  

Začalo to požitkem ze Zweigeltrebe

Je zajímavé, že se k obdivovatelům vinného moku přidal František až v průběhu svého života. Pochází z Vysočiny a dlouho u něj nad vínem vítězil požitek z piva. Změna nastala okolo milénia, kdy se ve svém zaměstnání sešel s milovníky vína. „O víně jsme se hodně bavili, začali jsme vyhledávat a ochutnávat další vína a také jezdili za vínem, hlavně na Moravu. A tam jsem jednou potkal víno s velkým V – byl to víno Zweigeltrebe ročník 1999. Otevřelo mi definitivně dveře do světa vína.“ I když zůstalo Zweigeltrebe zdejší nejoblíbenější odrůdou pana Šamly, jeho srdce patří regionu Piemont v Itálii, kde si našel první partnerské vinařství Boeri Alfonso a odkud také pochází asi polovina z jeho italských partnerů.

Medaile za medailí

Další vína z různých zemí přibývala především díky osobním známostem, anebo doporučením od vinařů či milovníků vína. Tento osobní kontakt přináší panu Šamlovi už několikátý rok značný úspěch na vinných soutěžích v podobě medailí pro jím dovezená vína. „Začali jsme v roce 2010, kdy dvě naše vína, není náhodou že z vinařství Boeri Alfonso, získala Zlatou medaili. Na soutěži Prague Wine Trophy jsme ale v loňském roce dosáhli už na samotný vrchol, naše vína získala celkem 131 medailí! Díky tomu byla naše společnost vyhlášena jako Nejlepší dovozce pro rok 2022.“

Rodinní pomocníci

K úspěchu vín, která pan Šamla nabízí na webu Víno pro Vás, už nějaký ten rok přispívají také jeho synové. Starají se o administrativu, běh firmy a zajištění logistiky. František Šamla s nadšením dodává: „Já mám na starosti prodej a péči o zákazníky. To mne nejvíce baví – možnost setkávat se osobně nebo třeba jen vzdáleně komunikovat se zákazníky a bavit se o našich vínech. Ovšem, jak už to v malých rodinných firmách bývá, často se stane, že každý dělá, co je aktuálně nevíce potřeba.“

Ochutnávky na různých místech

S Františkem Šamlou je poměrně snadné setkat se osobně. S partnery pořádá ochutnávky vín na různých místech. Nejčastěji v Grébovce v objektu Horní Landhauska, anebo v jedné z vinoték U Lachtana, buď na Smíchově ve Zborovské, nebo na Vinohradech v Budečské. Včas se o nich zájemci dozvědí v sekci Aktuality na webových stránkách Víno pro Vás. A samozřejmě jeho vína můžete ochutnat na všech slavnostních večerech magazínu Travel Fever už 13. let.

https://vinoprovas.cz

Fotogalerie


Podobné články


  • Argentinské vinařství Chandon Argentinské vinařství Chandon
    Styl Design Svět

    Argentinské vinařství Chandon

    Vinařství Chandon z Mendozy v Argentině, založené v roce 1959, se vyznačuje vinicemi v podhůří andských velehor sahající od 1 000 do 1 200 metrů nad mořem – skvělé výšky pro dosažení optimální zralosti, svěžesti a chuťového profilu. Tyto specifické podmínky dávají život šumivým vínům, které zpříjemní i vaše teplé letní dny.

    22. 07.2024

  • Přepychově energické Tyrolsko Přepychově energické Tyrolsko
    Styl Luxus Sport Hotel Restaurace Léto

    Přepychově energické Tyrolsko

    Luxus v alpském duchu i vysoce profesionální a zároveň přívětivý přístup majitelky Elisabeth Gürtler a celého týmu Alpin Resort Sacher Seefeld. Takto lze ve zkratce definovat služby té nejvyšší úrovně, za kterými do tohoto rakouského resortu jezdí jen ti nejnáročnější hosté milující adrenalin i sport. Užijete si zde ale také další aktivity na čerstvém alpském vzduchu, relax v místním wellness a spánek si dopřejete v moderních a útulných pokojích.

    03. 07.2024

Developed by MadFox design