Láska k Piemontským darům slunce Láska k Piemontským darům slunce

Láska k Piemontským darům slunce

12. 03.2024

Výběr vín je v České republice už řadu let velmi bohatý. K této rozmanitosti přispívá svou láskou ke „královskému nápoji“ také František Šamla. Spíše než jeho jméno se nám ale vybaví obsáhlé webové stránky s množstvím různorodých značek vín z různých regionů – Víno pro Vás.

Itálie, země vínu zaslíbená

Pokud byste se setkali s panem Šamlou osobně, brzy zjistíte, že jeho nejoblíbenější zemí, kde pro zákazníky hledá zajímavé vinné požitky, je Itálie. „Má dlouhou vinařskou historii a velice členitý terrior – půdní a klimatické podmínky, proto se zde vyvinula neobyčejně široká paleta odrůd révy vinné,“ objasňuje své nadšení pro apeninská vína František Šamla a dodává: „Naše vize je přinášet svým zákazníkům pěkná a zajímavá vína, která nejsou běžně v nabídce velkých distributorů. A Itálie se svojí pestrostí v nabídce odrůd a vín představuje téměř nevyčerpatelný zdroj pro naplnění této naší vize.“  

Začalo to požitkem ze Zweigeltrebe

Je zajímavé, že se k obdivovatelům vinného moku přidal František až v průběhu svého života. Pochází z Vysočiny a dlouho u něj nad vínem vítězil požitek z piva. Změna nastala okolo milénia, kdy se ve svém zaměstnání sešel s milovníky vína. „O víně jsme se hodně bavili, začali jsme vyhledávat a ochutnávat další vína a také jezdili za vínem, hlavně na Moravu. A tam jsem jednou potkal víno s velkým V – byl to víno Zweigeltrebe ročník 1999. Otevřelo mi definitivně dveře do světa vína.“ I když zůstalo Zweigeltrebe zdejší nejoblíbenější odrůdou pana Šamly, jeho srdce patří regionu Piemont v Itálii, kde si našel první partnerské vinařství Boeri Alfonso a odkud také pochází asi polovina z jeho italských partnerů.

Medaile za medailí

Další vína z různých zemí přibývala především díky osobním známostem, anebo doporučením od vinařů či milovníků vína. Tento osobní kontakt přináší panu Šamlovi už několikátý rok značný úspěch na vinných soutěžích v podobě medailí pro jím dovezená vína. „Začali jsme v roce 2010, kdy dvě naše vína, není náhodou že z vinařství Boeri Alfonso, získala Zlatou medaili. Na soutěži Prague Wine Trophy jsme ale v loňském roce dosáhli už na samotný vrchol, naše vína získala celkem 131 medailí! Díky tomu byla naše společnost vyhlášena jako Nejlepší dovozce pro rok 2022.“

Rodinní pomocníci

K úspěchu vín, která pan Šamla nabízí na webu Víno pro Vás, už nějaký ten rok přispívají také jeho synové. Starají se o administrativu, běh firmy a zajištění logistiky. František Šamla s nadšením dodává: „Já mám na starosti prodej a péči o zákazníky. To mne nejvíce baví – možnost setkávat se osobně nebo třeba jen vzdáleně komunikovat se zákazníky a bavit se o našich vínech. Ovšem, jak už to v malých rodinných firmách bývá, často se stane, že každý dělá, co je aktuálně nevíce potřeba.“

Ochutnávky na různých místech

S Františkem Šamlou je poměrně snadné setkat se osobně. S partnery pořádá ochutnávky vín na různých místech. Nejčastěji v Grébovce v objektu Horní Landhauska, anebo v jedné z vinoték U Lachtana, buď na Smíchově ve Zborovské, nebo na Vinohradech v Budečské. Včas se o nich zájemci dozvědí v sekci Aktuality na webových stránkách Víno pro Vás. A samozřejmě jeho vína můžete ochutnat na všech slavnostních večerech magazínu Travel Fever už 13. let.

https://vinoprovas.cz

Fotogalerie


Podobné články


  • La Veranda představuje nové chutě
La Veranda představuje nové chutě
    Česko Restaurace Praha

    La Veranda představuje nové chutě

    La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které jsou vždy dotažené do konce po chuťové i vizuální stránce. Tým restaurace La Veranda s majitelem Yurijem Kolesnikem dbá na celkový zážitek. Tedy interiér připomíná verandu francouzského stylu, kde se každý příchozí cítí jako doma. Pak ovšem nastupuje servis, který doma nepotkáte. Fantastický profesionální přístup je doslova dechberoucí. Směs všech těchto faktů a vjemů dělá z každé návštěvy restaurantu La Veranda dokonalý zážitek.

    22. 04.2024

  • Každé restauraci dát kus své energie Každé restauraci dát kus své energie
    Česko Restaurace Praha Lidé

    Každé restauraci dát kus své energie

    Vlastnit v Praze vyhlášenou restauraci je v konkurenci gastroscény v městě nad Vltavou velký kumšt. Když máte ale takové restaurace rovnou tři, pak už se nabízí otázka, jak je to možné. My to víme. Za tímto úspěchem stojí neobyčejně nápaditý a pracovitý muž, pan Yuri Kolesnik, který nám přiblížil vznik všech svých netradičních podniků.

    15. 04.2024

Developed by MadFox design