Karlovaráci začali konečně pít prameny Karlovaráci začali konečně pít prameny

Karlovaráci začali konečně pít prameny

06. 06.2023

KARLOVY VARY - Já piju prameny, ty piješ prameny, my všichni v Karlových Varech pijeme prameny. Alespoň tak by se s drobnou nadsázkou dalo hovořit o projektu, do kterého se zapojilo téměř 600 obyvatel našich nejznámějších lázní. Ti měli možnost na vlastní tělo během třítýdenní pitné kúry pocítit blahodárné účinky této zázračné pramenité vody, která jim léta protéká pod nohama.

Kovářovic kobyla. S obyvateli Karlových Varů je to podobně jako ve známém rčení. Žijí totiž ve městě, do kterého proudí houfy cizinců kvůli léčivým minerálním pramenům, sami však vodu nepijí. To se ale změnilo. S nápadem, jak místní přilákat k jarním pitným kúrám, přišlo Infocentrum města Karlovy Vary. Ve spolupráci s Alžbětinými lázněmi, Institutem lázeňství a balneologie, připravilo kampaň #PijuPrameny, která cílí právě na tamní obyvatele. „Místní věří, že prameny jsou léčivé, ale na druhou stranu je nepijí, i když k nim mají blízko a zadarmo. Na takový rozpor jsme narazili během krátkého dotazníkového šetření, ve kterém jsme oslovili více než 120 Karlovaráků,“ řekl otec myšlenky Vladimír Chlad z Infocentra Karlovy Vary. Konkrétní důvod, proč místní prameny nepijí, ale nezjistili. „Zaznívaly pouze výmluvy, že to mají k pramenům daleko, že neví, jak vodu užívat. Co nás ale vlastně nejvíc zarazilo, bylo to, že se stydí za to, že k pramenům nechodí,“ dodal Chlad.

Ve více než 600 obyvatelích se však hnulo svědomí a společně se na začátku března pustili do „jarní očisty“ s léčivými prameny. Zdarma měli zajištěné vstupní i výstupní vyšetření u lázeňského lékaře a přesně popsanou na míru ušitou pitnou kúru. Doktoři jim ve svých ordinacích změřili tlak, provedli jaterní i laboratorní krevní vyšetření. Zvážili je a zjistili jejich výšku. „S pacienty jsme si pohovořili i například o tom, jaký pramen by jim mohl chutnat. Konzultace s odborníkem před zahájením léčby je důležitá. Nedoporučujeme, aby si pacienti indikovali pitnou kúru sami,“ varovala lázeňská lékařka Marie Rebjonková.

A mohlo se začít pít. Se svými pohárky vyrazili místní obyvatelé jako praví lázeňáci na kolonádu k horkým vývěrům. Vodu podle lékařů museli popíjet po doušcích, v klidu, beze spěchu. Vždy 40–60 minut na lačno před jídlem, a to hned třikrát denně. Množství bylo individuální. „Obecně platí, že denně by člověk měl vypít 10–20 ml na kilogram své váhy. Stokilový pacient si tak může dopřát litr až dva denně, rozdělených do tří intervalů,“ upřesnila lázeňská lékařka z Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová. Na tři týdny tak měli karlovarští pacienti o zábavu postaráno. Většina to zvládla za plného pracovního nasazení. Odměnou jim za to byl fakt, že pro své zdraví udělali zase něco navíc. „Tuto terapii bych doporučila všem lidem, zejména těm starších 40 let. Je třeba si uvědomit, že většina našich glomerulů a dalších funkčních jednotek v jednotlivých orgánech v tomto věku již zestárla. Proto bychom měli zejména játra a slinivku proplachovat nebo čistit mikrobiom, tím se vlastně omlazujeme a zůstaneme tak déle zdrávi. Radím to každému, kdo má stresové zaměstnání, protože stres vyvolává nejrůznější psychosomatická onemocnění, a ty se podle mé dlouholeté zkušenosti v Karlových Varech dobře léčí,“ připomněla lázeňská lékařka Milada Sárová.

O blahodárných účincích karlovarských pramenů pěl ódy už i německý spisovatel a básník Johann Wolfgang Goethe. Sám se dožil dvaaosmdesáti let, údajně i díky termálnímu zázraku z Karlových Varů. „Je to pravda, sama to mám na sobě vyzkoušené. Voda mi dodává energii. Nemusím běhat po doktorech a užívat chemické preparáty,“ přitakala Sárová.

Karlovaráci si tímto uvědomili, že po staletí nejezdí do jejich malebného města užívat si lázeňský pobyt pacienti se zažívacími problémy jen tak zbůhdarma. Konečně začali pít vodu, která pomohla uzdravit mnoho z nich. Celému světu nyní mohou hrdě vzkázat: „My, Karlovaráci, pijeme prameny a věříme v jejich blahodárné účinky. Co pijete vy? Prameny léčí, přijeďte to zjistit také.“

https://www.karlovyvary.cz

VÍCE SE DOZVÍTE V NOVÉM VYDÁNÍ MAGAZÍNU TRAVEL FEVER, KTERÝ VYCHÁZÍ KONCEM ČERVNA 2023

Podobné články


Developed by MadFox design