Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět! Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět!

Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět!

01. 03.2024

Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

„Je to úžasný úspěch pro českou gastronomii. Postup už není automatický, jako tomu bývalo dříve, a o to je to cennější. Konkurence v Trondheimu bude obrovská, tak držme Dominikovi a jeho týmu palce!“ říká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Stejně jako v kole národním mají i v kole evropském všechny týmy celkem 5,5 hodin na přípravu dvou pokrmů servírovaných na podnos a na talíř. Letos musí soutěžící v prvním úkolu, servírování na podnos, použít kvalitní norské suroviny, jako je treska skrei, známá také jako arktická treska, hřebenatky a „tørrfisk“, což je speciální nesolená treska sušená studeným vzduchem a větrem na dřevěných stojanech na pobřeží. Ve druhém úkolu, servírování na talíř, je to sobí maso a typická skandinávská pálenka akvavit. Týmy navíc musí do svých receptů zahrnout alespoň jednu ingredienci typickou pro zemi, kterou reprezentují, jako výrazný znak národního kulinářského dědictví.

Dominik Unčovský získal šanci zúčastnit se evropského finále poté, co se 6. května rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or v pražském O2 universu. Mladý talentovaný kuchař je v současné době ambasadorem makro akademie. Spolu se svým asistentem, tzv. commis, se do soutěže zapojí hned 19. března v 9.40 hodin. V kuchařském klání se utká s reprezentanty Islandu, Polska, Francie, Španělska, Holandska, Dánska, Itálie, Německa, Norska, Estonska, Belgie, Velké Británie, Švédska, Slovenska, Turecka,  Litvy, Finska, Švýcarska a Maďarska. Top 12 evropských týmů pak čeká světové finále Bocuse d'Or, které se uskuteční 26. ledna 2025 ve francouzském Lyonu.

O BOCUSE D‘OR:

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d'Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, které jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.

https://www.bocusedor.cz

Podobné články


  • La Veranda představuje nové chutě
La Veranda představuje nové chutě
    Česko Restaurace Praha

    La Veranda představuje nové chutě

    La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které jsou vždy dotažené do konce po chuťové i vizuální stránce. Tým restaurace La Veranda s majitelem Yurijem Kolesnikem dbá na celkový zážitek. Tedy interiér připomíná verandu francouzského stylu, kde se každý příchozí cítí jako doma. Pak ovšem nastupuje servis, který doma nepotkáte. Fantastický profesionální přístup je doslova dechberoucí. Směs všech těchto faktů a vjemů dělá z každé návštěvy restaurantu La Veranda dokonalý zážitek.

    22. 04.2024

  • Každé restauraci dát kus své energie Každé restauraci dát kus své energie
    Česko Restaurace Praha Lidé

    Každé restauraci dát kus své energie

    Vlastnit v Praze vyhlášenou restauraci je v konkurenci gastroscény v městě nad Vltavou velký kumšt. Když máte ale takové restaurace rovnou tři, pak už se nabízí otázka, jak je to možné. My to víme. Za tímto úspěchem stojí neobyčejně nápaditý a pracovitý muž, pan Yuri Kolesnik, který nám přiblížil vznik všech svých netradičních podniků.

    15. 04.2024

Developed by MadFox design