Developer of Different Developer of Different

Developer of Different

10. 11.2023

Jednou z nejprogresivnějších developerských společností v České republice je Trigema. Její projekty čím dál výrazněji propojují stavitelství a estetický vzhled staveb. Zakladatel společnosti, jediný akcionář a předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural nám přiblížil filozofii jejího přístupu k developmentu.

●    Společnost Trigema je prezentována jako Developer of Different. Co se za takovým označením ve vašem pojetí skrývá?

Jdeme svou vlastní cestou, věříme ve vývoj a inovace. Stavíme projekty pro bydlení, ať již pro prodej nebo pronájem, které se vymykají zažitým představám a standardům. Architekturu propojujeme s uměním, které má v architektuře a stavitelství velký význam, a dokonce několik různých funkcí. Vytváří krásná a přitažlivá místa, která inspirují a obohacují životy lidí. Umění také pomáhá utvářet jedinečnou identitu lokality. Umělecká díla s architekturou budují prostor pro společenský diskurz a zamyšlení, a navíc přitahují turisty, což má dopad na místní ekonomiku a rozvoj turistického průmyslu. V našich projektech ale myslíme i na nejnovější technologie, které spolu s konstrukčním řešením přispívají k dlouhodobé udržitelnosti projektu.

●    Být developerem má silné ekonomické pozadí. Umění se ale takovému uvažování vzpírá. Proč si vlastně developer „komplikuje“ život zapojením umění ve svých projektech?

Protože chce lidem dávat hezké věci, které jsou funkční a zároveň krásné a inspirující. K developmentu se můžete stavět buď pouze z ekonomického pohledu, nebo zisk nainvestujete i do jiných aktivit, které jsou vašim koníčkem, zábavou, touhou, snem či vizí. Nás baví stavět hezké a náročné projekty a také je následně provozovat. Jde nám v prvé řadě o funkci a krásu, které musí být ekonomicky realizovatelné a dávat smysl. Takže my si ten život nekomplikujeme, my ho našimi projekty naplňujeme a žijeme.

●    Kde vidíte budoucnost bydlení, je nájemní bydlení nutným „zlem“, nebo přináší do bydlení přidanou hodnotu?

S rostoucí urbanizací a migrací do měst se očekává, že poptávka po nájemním bydlení bude i nadále růst. Mladí lidé jsou méně nakloněni vlastnictví nemovitostí a upřednostňují flexibilitu a mobilitu. Proces hledání a pronájmu bytů jim zjednodušují technologické inovace. A v neposlední řadě je tu fenomén sdíleného bydlení, jako například spolubydlení a co-living, kterému nahrává i současná nedostupnost a růst cen bydlení. Z výše uvedeného pramení i naše snaha vybudovat do 8 let náš vlastní fond nájemního bydlení s cca 1 000 bytů k pronájmu. Pilotním byl projekt Fragment v energetické třídě A se 140 byty všech kategorií od 1kk po 4kk a mezonety. Je našlapaný technologiemi, které šetří provozní náklady. V současné době probíhá jeho dokončování a poslední kolaudace. Téměř všechny bytové a retailové jednotky jsou již pronajaté. Obdobně je to i s projektem Lihovar Smíchov I. etapa s 246 bytových jednotek. Roste na místě jednoho z největších původních pražských lihovarů Fischl a synové. Chceme, aby toto místo lidé chtěli zažít. Vznikne tu jeden z největších pražských foodmarketů. Zabydlí se zde také kultura a výtvarná scéna. Ostatně v dubnu jsme už v Lihovaru otevřeli Musoleum sochaře Davida Černého. V současnosti máme prodáno 80 % bytů a retailové plochy jsou již vyprodané. Dokončení projektu je plánované na I. Q. 2024.

●    Jste ryze českou investiční skupinou, co je vaší primární aktivitou?

Za loňský rok jsme měli největší čísla v naší historii. Konsolidovaný obrat byl 2,4 miliardy korun a hrubý zisk před zdaněním 500 milionů korun. Je to výsledek snažení především naší developerské části. Nicméně v rámci skupiny máme i stavební firmu, která nám všechny naše projekty staví, a v neposlední řadě i facilitní firmu, která projekty v našem vlastnictví pronajímá a spravuje. A ateliér Black n’Arch, který jsme založili společně se sochařem Davidem Černým, nám zase většinu projektů navrhuje. Je to takový uzavřený systém investiční výstavby, kolem kterého krouží většina našich aktivit.

●    Rozsah vašeho podnikání však sahá ještě dál, že?

Ano. Rozjíždíme technologické start-upy Flat Zone a Dataligence. Je to datová kostka o rezidenčním developmentu a aktuální nabídce v celé České republice. Už máme data i na Slovensko a připravujeme další země. Máme vymyšlený projekt, jak celý realitní trh dostat do on-linu. V cestovním ruchu (Hospitality) jsme vybudovali hodinu od metropole Ski areál Monínec, kde umíme vyrobit umělý sníh i v teplotách do 15 stupňů Celsia. V nedalekých Jetřichovicích jsme navíc koupili starý zámek, s kterým máme velké plány. Vlastníme i lyžařský areál v Železné Rudě, kde připravujeme jeho zásadní přestavbu. A aktuálně dokončujeme nákup třetího lyžařského areálu v Krkonoších. A nesmíme zapomenout i na vinařství Dog in Dock ve Veselí nad Moravou, v těsné blízkosti Baťova kanálu. Nalézá se přímo v jeho přístavišti, které se do dvou let rozšíří na 81 lodí ke stání. Bude to největší přístav v České republice.

●    Vaše práce se točí kolem staveb a architektury. Cestujete také po světě, abyste nasál nové impulzy? Kde jste naposledy strávil několik dní a co vás v daném městě nadchlo či inspirovalo?

Pokud mi zbývá čas, tak rád vyrážím na objevné cesty po světě s rodinou nebo s kamarády motorkáři. Nedávno jsme na motorce projeli celé Španělsko, Maroko a Portugalsko. Ze Španělska se mi líbí Barcelona a dílo Antonia Gaudího Sagrada Família, domy Casa Milà a Casa Batlló či park Güell. A rád se také vracím do Londýna, kde studoval na univerzitě můj syn a kam jsem často jezdil. Londýn mne inspiroval industriální architekturou. Ostatně tu je možno rozpoznat na našem projektu Lihovar Smíchov.

https://www.trigema.cz

Fotogalerie


Podobné články


  • Stylové oživení Podskalí – VYŠEHRADSKÁ 33 Stylové oživení Podskalí – VYŠEHRADSKÁ 33
    Bydlení Česko Praha

    Stylové oživení Podskalí – VYŠEHRADSKÁ 33

    Nový developerský projekt Vyšehradská 33 v samotném srdci Prahy nabídne budoucím majitelům plný komfort moderního bydlení. Zrenovovaný klasicistní dům s citlivě dokomponovanou novostavbou ve vnitrobloku poskytne unikátní výhody bydlení v centru velkoměsta s bonusy novostavby, včetně parkování, předzahrádek a balkonů.

    09. 04.2024

  • Spánek na prvním místě Spánek na prvním místě
    Bydlení Design Luxus Praha

    Spánek na prvním místě

    Plnohodnotný spánek je dar, který si můžeme nadělit i my sami. Stačí pro něj vytvořit vhodné podmínky. Jednou z těch nejzásadnějších je vhodné lůžko. V showroomu Naty Naty společnosti Rosendahl s.r.o. lze vybírat z rozmanité škály nejen luxusních postelí nejlepších světových značek, ale také z veškerého kvalitního příslušenství vhodného do Vaší ložnice.

    16. 03.2024

Developed by MadFox design