Hotel na jezeře Wolfgangsee je pravá romantika. Hotel na jezeře Wolfgangsee je pravá romantika.

Hotel na jezeře Wolfgangsee je pravá romantika.

09. 06.2022

Romantické jezero místo moře, alpské louky místo písečných pláží a čerstvý horský vzduch místo žhnoucího slunce. I tak by mohla vypadat letošní dovolená. V rakouském legendárním hotelu Im Weissen Rössl (U Bílého koníčka) si navíc zaplavete v unikátním jezerním koupališti, odpočinete si v první plovoucí vířivce na světě a načerpáte sílu z léčivých minerálních pramenů. A co byste řekli na rybí restauraci oceněnou třemi čepicemi Gault Millaua anebo degustaci vína v horském masivu?

„U Bílého koníčka na Wolfgangsee, tam je štěstí přede dveřmi“ – zpívá se ve slavné operetě „Im weissem Rössl“. A právě ta romantickému hotelu stejného názvu zajistila světovou proslulost. Námětem veselohry, která více než 30 let slavila obrovské úspěchy po celém Rakousku a Německu a roku 1930 byla dokonce zfilmována, byl výletní hostinec Im Weissen Rössl s nevídanou atmosférou i hosty v městečku St. Wolfgang.

Ten je dnes jedním z nejvyhlášenějších hotelů pro romantiky v Rakousku. Čtyřhvězdičkový prázdninový hotel se pyšní grandiózním lázeňským areálem „SPA im See“, který jako by se vznášel na jezeře. Ve třech podlažích ovšem najdete do detailu propracovaný vodní wellness ráj s velkým areálem saun, parních lázní a vším, co k tomu patří.

Jezerní koupaliště i první plovoucí vířivka na světě

Tím největším lákadlem pro návštěvníky je zcela jedinečné jezerní koupaliště na slunečné terase na břehu jezera. Celoročně je vyhřívané na 30 °C a pohodlně se k němu dostanete přímo z lázeňského areálu. Měří 14 x 8 metrů, sahá do hloubky 2,6 metru a výška hladiny se pohybuje kolem 1,3 metru.

Zdejším dalším unikátem, a to dokonce celosvětovým, je první plovoucí vířivka na světě „Rössl-Pool“. Oblíbily si ji zejména páry – co by mohlo být romantičtějšího než relaxovat v bublající, příjemně teplé vodě (37 °C), obklopeni malebnou horskou kulisou?

Ani parní lázeň v hotelu Im Weissen Rössl není žádná nudná klasická parní lázeň. Současně se tu totiž používá k inhalaci tzv. SOOL, což je přírodní sůl z Bad Ischlu, jejíž léčebné účinky byly objeveny začátkem 19. století. Obsahuje 24 procent soli a na 80 minerálních látek, které mají blahodárný účinek na lidský organismus.

Léčivé prameny v Solné komoře nadchly už mnoho slavných osobností včetně arcivévodkyně Marie Louisy. Ve spa hotelu Im Weissen Rössl se používají k detoxikačním lázním, výplachům a inhalacím, mimo lázně pak slouží i v kuchyni – místní šéfkuchař Hermann Poll je totiž přesvědčen, že v pokrmech „zesílí a zdokonalí chuť potravin“.

Jezerní restaurace oceněná třemi čepicemi Gault Millaua

Kuchyně U Bílého koníčka je ostatně vyhlášená už od vzniku slavné operety. Delikatesy můžete vychutnat ve dvou restauracích, které mají nádherný výhled na jezero. Zatímco zamilované páry se zpravidla usadí v Romantik Restaurantu na terasách Kaiserterrasse a Sisi, gurmáni dají přednost vyhlášeným skvělým rybám, které se podávají v jezerní restauraci Seerestaurant. O kvalitě zdejší kuchyně svědčí i to, že umění šéfkuchaře Hermanna Polla bylo v minulém roce oceněno třemi čepicemi podle Gault Millaua a 15 body. Jeho gurmánské kreace jsou inspirovány tradiční rakouskou kuchyní, ovšem v moderním pojetí.

K dobrému jídlu je vhodné připít si tím nejlahodnějším mokem. V hotelu se o to postará vinný sklep, jaký jinde na světě nenajdete. Nachází se přímo naproti budově v hluboké štole vyhloubené do masívu lasturnatého vápence, kde se dříve uchovávaly ledové bloky k chlazení potravin a nápojů. Dnes je zde vinný sklep, v němž se konají jak degustace, tak i nejrůznější společenské akce. Úctyhodný je však i počet vzácných vinných lahví, za nimiž sem zájemci jezdí: ve skalním sklepě je uloženo více než 300 různých druhů vín z Rakouska, celkem 10 000 lahví, které tu mohou při konstantní teplotě dozrávat.

Na své si přijdou cyklisté, turisté i milovníci vodních sportů

Pokud byste toužili ocitnout se na chvíli u moře, vězte, že i to je tady možné, byť ve sladkovodní podobě. Jezera v Salzkammergut (Solné komoře) totiž moře připomínají a najdete jich tady 67! Vše obklopují horské masivy, které dotvářejí skutečně romantickou atmosféru. Krása Solné komory působí přímo magicky. Žili tu skladatelé, spisovatelé i malíři, za odpočinkem sem vyráželi panovníci a dodnes je považována za jeden z nejkrásnějších koutů Evropy. Nejznámějším jezerem je právě Wolfgangsee, kterému se přezdívá moře v horách, a na němž stojí hotel Im Weissen Rössl. Atmosféra jezera, v němž se dramaticky odrážejí okolní masivy Höllengebirge, Dachstein, Totes Gebirge, Feuerkogel či Tennegebirge, si vás podmaní. Je škoda nevyzkoušet tady veslování, jachting nebo vodní lyžování.

Bikeři a cyklisté budou u vytržení z nabídky cyklostezek a trailů. Aby nemusela být cyklistická dovolená pro některé členy rodiny odstrašující, můžete si půjčit elektrokolo a navštíví místa v horách, které si průměrně trénovaný cyklista dosud neuměl ani představit. Z cyklisty požitkáře se tady jednoduše stane ambiciózní sportovní biker, který začne hltat – především výškové – kilometry. Letošním lákadlem je zejména nová cyklistická trať BergeSeen E-Trail, která je dlouhá 640 kilometrů a je rozdělena do deseti jednodenních etap. Vede k nejkrásnějším místům v Solné komoře jak po asfaltových, tak i po lesních cestách.

Přímo ze střediska St. Wolfgang pak můžete vyrazit na 13 zážitkových cyklistických stezek, které jsou lemovány hostinci nabízejícími přitažlivé kulinární zastávky. V St. Wolfgangu lze nastoupit i na cyklostezku Salzkammergut, která vede třemi rakouskými spolkovými zeměmi Salcburskem, Štýrskem a Horním Rakouskem a je dlouhá 345 kilometrů. Na rozdíl od klasických stezek, které probíhají kolem řek a jsou rovinné, tady budete muset zvládnout často menší převýšení. Výškové rozdíly nejsou ovšem příliš velké a některým horským úsekům se dá vyhnout přestoupením na vlak nebo parník.

Svůj ráj v Solné komoře rozhodně najdou i turisté. Jedním z nejzajímavějších výletů je procházka kolem hory Schafberg (1 783 m), na jejíž vrchol vede 5,85 kilometrů dlouhá zubačka, která překonává výškový rozdíl 1 188 metrů. Vagóny tlačí rozkošná, sklonu terénu přizpůsobená lokomotiva, nazvaná Enzian (hořec, podle rostlin, které kvetou v létě podél trati). Dráha patří k nejznámějším v celých Alpách a vy budete mít celých 45 minut grandiózní výhledy na Solnou komoru i pohoří Dachstein. 

https://www.weissesroessl.at/

Fotogalerie


Podobné články


Developed by MadFox design